I znowu pomysł na coś pysznego i bardzo łatwego do przygotowania, będą moje ulubione daktyle!

Potrzebujemy (dla 2 osób):
             – 2 banany,
               – dwie niepełne szklanki mleka zwykłego lub w wersji wegańskiej migdałowego,
                – miseczka daktyli bez pestek.

 

daktyle

 

Całość miksujemy

 

daktyle
I gotowe ! Smacznego ! 🙂

 

daktyle

Daktyle

Jak pewnie wiecie Zatoka Perska jest znana z palm daktylowych. Można tu kupić nie tylko pyszne, świetnej jakości daktyle, ale też różne produkty z nich zrobione. Mój ulubiony to syrop daktylowy, absolutny hit w mojej kuchni, używam go jako słodziwa do wielu rzeczy. Zazwyczaj gości na stole podczas śniadania, jestem fanką słodkich śniadań (głównie płatki np. jaglane z owocami i syropem, i inne wariacje). Dodaję go do naleśników, ciast, ciasteczek, sosów, a nawet często do gotowania np.curry.
Daktyle też często wrzucam do koktajli, ciast, śniadania lub po prostu jem jako przekąskę.

 

Wiecie jakie właściwości mają daktyle?

  • Są źródłem glikogenu,
  • Są bogate w błonnik,
  • Zawierają przeciwutleniacze i salicyniany, które działają jak aspiryna,
  • Posiadają wysoką zawartość cukrów prostych,
  • Witaminy: C, A, E, K, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6 i B3, Kwas foliowy,
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.

Proporcje i zawartość witamin i minerałów zależą od gatunków.

W czym zatem mogą pomóc ?

  • W zapobieganiu: miażdżycy, powstawaniu zakrzepów, nadciśnieniu,
  • W zapobieganiu odkładaniu się cholesterolu,
  • W zapobieganiu chorobom wieńcowym, zawałom serca czy udarom mózgu.

Uwaga! Jako, że daktyle są sprowadzane do Polski z daleka należy uważać na zawarte w nich konserwanty (najlepiej kupować ekologiczne). Te substancje, na które trzeba uważać to:

benzoesan sodu (E 211),kwas benzoesowy (E 210), sorbinian potasu (E 202) i sorbinian sodu (E 201), dwutlenek siarki (E 220).

A Wy lubicie daktyle? Do czego ich najczęściej używacie?

daktyle